Link:
https://issuu.com/naeringpaajaeren/docs/njp_ao_03_2024_web_2_
Lørdag 16 september var vi med på Gladmatens nye konsept "kortreist", hvor forbrukere oppfordres til å besøke de mange gårdsutsalg vi har i regionen. Vi ble med på en felles matfest i Egersund sentrum. Vi hadde laget saft, syltede grønnsaker, pesto med gulrotstilk og høstet masse forskjellige grønnsaker.
I juli var vi med på Tall Ship Races, et arrangement hvor seilbåter fra hele verden seiler i Nord-Europa. Hå kommune hadde stelt i stand et flott arrangement og vi solgte grønnsaker, saft, honning, syltede grønnsaker, chutneys og surdeigslapper.
"Etter at et trettitalls interessenter hadde tatt turen innom visning, var det flere som ville sikre seg den 167 mål store eiendommen som grenser til Dybingen.
Eneboligen er oppført i 1897, men ble sist tilbygd i 1990. Bygningen omtales somgjennomgående slitt inn- og utvendig, utidsmessig, samt manglende vedlikehold. Det står videre i boligannonsen at oppussing må vurderes opp mot riving." JBL
"I tillegg til alt som må gjøres både hus og låve, er det også mye skog som må ryddes. Den tidligere juletreskogen er omringet av grantrær som ble plantet av den tidligere eieren. Selv ønsker de å drive med dyr og grønnsaker.
–Det som er viktig først og fremst er å få ryddet plass. Nå er det bare skog, og ingen beiteareal eller plass til dyrene. Begge feltene foran huset skal ryddes, sier Johanna." JBL
Under et tre i tunet står en gul og grønn John Deere fra 1978. Bolighuset på gården er hundre år eldre, og traktoren ble kjøpt to dager etter at de vant budkrigen om småbruket.
– Super overtenning, sier Aleksander Brimsø Systad om traktorkjøpet. Aftenbladet, Magasin.
Les mer.
"På Bogsdalen gård i Sirevåg har det skjedd store forandringer de siste ukene. I fjor sto trærne tett i tett på området som nå har blitt til markedshage, ettersom tidligere eier av gården drev med juletreproduksjon.
Selv om trærne er hogget ned, står stubber og røtter igjen. Paret har ikke fjernet trestubbene.
– Gården drives regenerativt, som betyr at vi ikke graver i jorda. Jordlivet blir spart så mye som mulig, som igjen gir gode grønnsaker. Vi verken pløyer eller sprøyter jorda, sier Johanna Johansson som driver gården sammen med Aleksander Brimsø Systad" JBL.
Les mer
"– Jeg kan ikke se for meg en bedre måte å oppleve et nytt land og ny kultur på, sier Valentin som kommer fra Arras i Nord-Frankrike.
Maïoun er enig.
– Her møter vi nye folk, lærer mer om den norske kulturen og om gårdsarbeid. Nordmenn er veldig hyggelige, sier hun.
Dagene deres består av å mate grisene og hønene på gården, arbeid med grønnsakshagen som for eksempel luking og høsting, og arbeid med låven som er under renovering. Franskmennene har fått mange arbeidsoppgaver og tydelige krav, men også frihet til å styre dagene selv og ta seg fri iblant." JBL
Les mer
Copyright © 2023 All Rights Reserved